‘Ecologia i vida’, de Miquel Reverté
3r premi Certamen Literari Amics Amigues de la Pagesia / 1a edició, primavera 2023
Amb la voluntat de no deixar indiferent ningú, el professor de secundària, escriptor i rapitenc Miquel Reveté ens presenta aquesta obra que ha estat guardonada amb el tercer premi a la primera edició del Certamen Literari Amics Amigues de la Pagesia de microrelats i prosa poètica, celebrat el mes d’abril passat.
Els membres del jurat de l’edició d’enguany —format per Anna Cabeza Gutés, Anna Garcia Garay, Josep Sucarrats i Kim Manresa, professionals vinculats al món literari i periodístic—, decidiren concedir el tercer premi a l’obra “Ecologia i vida”, de Miquel Reverté, “per l’enginy amb què l’autor és capaç de traçar la línia vital d’una persona associant cada etapa de la vida a referents de consum de caràcter ecològic i de proximitat vinculats a algun territori de Catalunya. En poques línies, el text traspua una ironia tendra capaç de derivar cap a l’humor negre des d’un punt de vista aparentment autoparòdic que, en el fons, reflecteix les dificultats de posar en pràctica els valors de la sostenibilitat en la societat actual”.
Miquel Reverté rebé el tercer premi, dotat en 50 euros en metàl·lic i una estada en un allotjament d’agroturisme a Cruïlles (Baix Empordà), de les mans de la presidenta de la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT), Raquel Serrat, en un acte celebrat a la Biblioteca Municipal Sebastià Joan Arbó de La Ràpita (Montsià), el 17 de juliol passat, que també va comptar amb la presència de Núria Brull, agricultora i membre de la comissió executiva de Dones d’Unió de Pagesos.
La fundació preveu que el Certamen Literari Amics Amigues de la Pagesia, de microrelats i prosa poètica, es converteixi en una cita literària anual, cada primavera.
‘Ecologia i vida’
Acaba de néixer. Tindrà uns bolquers, fets amb un seixanta per cent de bambú provinent del Baix Empordà i en un quaranta per cent de lli, teixits en una filatura de Vic, que presenta una alternativa tèxtil més justa i sostenible. La bossa del cole, de cànem ecològic de la zona del Maresme, cosida amb fil de cotó orgànic, un botó lateral de fusta i cremalleres en or vell lliures de níquel. De cotó orgànic també, la resta de la roba.
Originari aquell cultiu del Delta de l’Ebre, les fibres del qual, després de passar per l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa, acabaran sent un producte molt amable amb la pell. El menjar, biològic, sense tractaments de fungicides, herbicides, ni adobs sintètics. La fruita, a les postres, de Lleida, amb gust i olor ferma. Xampú, gel i desodorant sense fosfats ni alcohols. Escuma d’afaitar biodegradable. Els preservatius, hipoal·lèrgics. Vi del Montsant, sense sulfits afegits, sense diòxid de sofre, que no sabrà si allò conserva o si té alguna cosa d’antisèptic. Ulleres graduades amb vidres orgànics reflectants i monofocals. El matalàs i els coixins artesanals, seguint mètodes antics, replets d’una llana neta i buida dels Pirineus catalans, concretament de les ovelles de raça ripollesa.
A la fi, parlant de coses ja més dures, els implants de la dentadura hauran de ser de ceràmica.
La làpida de marbre, de pedra d’Ulldecona.
Foto 1) Skylar Kang. Foto 2) Acte de lliurament del tercer Premi – La Ràpita (d’esquerra a dreta): Núria Brull, agricultora i membre de la comissió executiva de Dones d’Unió de Pagesos; Miquel Reverté, guardonat amb el 3r premi; Raquel Serrat, presidenta de la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya. La Ràpita, Biblioteca Municipal Sebastià Joan Arbó, 17-07-2023.
Un post produït amb la col·laboració de: