Potser per la seva ubicació, a voltes aïllada i a tocar de tot plegat, l’Alt Urgell ha sabut conservar les tradicions i un caràcter propi, autèntic, forjat entre muntanyes i obagues. Fent frontera amb Andorra, està situat entre dos parcs naturals, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Potser per això, parlar de l’Alt Urgell és parlar de rutes i senders per la natura, de gastronomia tradicional, i de poblets encisadors escampats entre valls i muntanyes. Som-hi!
Redescobrint l’Alt Urgell pas a pas
Des de temps immemorials, l’Alt Urgell ha estat una zona de pas per a peregrins fent el Camí de Sant Jaume, jueus escapant de persecucions, trobades de càtars, exèrcits, traginers i bestiar que recorrien la comarca en el seu camí cap a destinacions diverses, uns més conscients que d’altres de l’idíl·lic entorn que trepitjaven.
En l’actualitat és possible redescobrir aquests senders històrics i gaudir de la natura amb els trenta itineraris de senderisme que proposa el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, o bé amb alguna de les rutes per descobrir el patrimoni cultural i els parcs naturals, per fer activitats i esports de muntanya, o visitar obradors dels artesans locals.
Gaudint de la gastronomia més tradicional
L’Alt Urgell ha conservat la seva tradició agrícola i ramadera. També s’hi cultivava la vinya fins a la plaga de fil·loxera de finals del s. XIX, que va fer desaparèixer aquest cultiu. Més tard, a altres indrets de Catalunya es va recuperar la vinya, mentre que a l’Alt Urgell es va introduir la vaca de llet. Això ha donat lloc a una producció artesanal de formatges i altres productes derivats de la llet que són un dels segells gastronòmics de la comarca.
Com a anècdota, en l’actualitat s’ha recuperat el cultiu de vinyes d’altitud a més de 1000 m, seguint mètodes de cultiu de vinyes del centre d’Europa. Per exemple, a Montanissell es conreen varietats de raïm típiques d’Alemanya, la gewürztraminer i la riesling, a partir de les quals es produeixen vins afruitats però amb caràcter.
Vivint la història i el patrimoni
A l’Alt Urgell trobem un patrimoni històric i cultural molt ric. Per exemple, la catedral de Santa Maria, a la Seu, Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, i Sant Climent de Coll de Nargó han estat tots tres declarats monuments d’interès historicoartístic. A més, una quarantena de monuments de l’Alt Urgell estan inclosos a la Via Romànica, la ruta transfronterera del romànic pirinenc.
Per altra banda, sis pobles de la comarca estan inclosos a la xarxa de Pobles amb Encant de Lleida: Arfa, Arsèguel, Castellbó, Tuixén, Organyà i Peramola. Els pobles de Cava, Ansovell i el Querforadat també mereixen una parada, sobretot per les vistes que ofereixen amb la Serra del Cadí al fons.
Ossera és tota una curiositat: un petit poblet que actualment compta amb poc més de vint habitants, però que s’ha reinventat en un mercat artesanal dedicat als productes biològics naturals com el formatge de cabra i les herbes aromàtiques i medicinals, i les obres d’art en pedra.