Skip to content

Coneix L’Anoia medieval i el secret de l’arròs paperer

Per Marta Civil i Serra, periodista. Per a XMIAA i Fundació Unió de Pagesos de Catalunya.

Fotografia: Aleny (Calonge de Segarra), Anoia. Albert, Malfieten, Flickr, 2006.

Trepitjar l’Anoia és endinsar-nos en terra de castells, boscos frondosos i un paisatge tenyit d’oliveres, vinyes i cellers. Una combinació perfecta per gaudir d’una estada tranquil·la, buscant un bon allotjament d’agroturisme, desconnectar de la rutina i retrobar-nos amb el món rural.

També ens aturarem a degustar la recepta secreta de l’arròs paperer, que es va convertir, en temps passats, en l’àpat predilecte dels treballadors dels molins paperers, per aguantar les llargues jornades laborals. Voleu saber de què es tracta? Doncs endinsem-nos junts a descobrir aquesta zona de Catalunya que es desvetlla, davant nostre, amb tant d’encant.

Pobles amb regust medieval

Començarem la ruta per la capital de l’Anoia, Igualada, coneguda històricament per la seva indústria tèxtil i adoberia de la pell. Allà us suggerim aturar-nos al Museu de la Pell, considerat un dels més destacats d’Europa. Podrem decantar-nos per visitar les exposicions permanents i temporals, o inclús reservar una ruta guiada, pel barri del Rec, catalogat com a patrimoni industrial català, on conviuen avui en dia adoberies en actiu amb velles fàbriques en desús.

Sense sortir d’Igualada, podrem recórrer els carrers del nucli antic i contemplar alguns dels portals medievals que encara es conserven i que van servir per defensar la ciutat, en una època de lluites feudals i repoblament. Entre les tradicions medievals que encara se celebren trobem la Festa de l’Arbre de Maig, que l’any 2015, després de quasi un segle, es va poder recuperar.

A continuació, us proposem dirigir-nos cap a Pujalt, on trobarem l’establiment de Cal Carulla una casa d’agricultors que data del segle XIV, al nucli de L’Astor, amb l’església romànica de Santa Magdalena, com a principal reclam. Amb tan sols 14 habitants, la població ofereix la calma desitjada per desconnectar i retrobar-nos amb la natura, contemplar el paisatge i percebre l’olor de camp.

A 14 quilòmetres d’allà ens espera Aleny, un petit nucli urbà de Calonge de Segarra, dalt d’un turó, envoltat de conreu i boscos de roures i alzines, amb Cal Farrés, com a establiment rural. Per als seus propietaris, el major tresor a l’allotjar-nos-hi és percebre que «el temps està a les nostres mans».

També us recomanem visitar Prats de Rei, on podrem conèixer Can Bartomeu, una antiga pallera i graner, situats en un entorn de gran valor arqueològic. Gràcies a les excavacions realitzades s’hi ha descobert un poblat ibèric i se sap que hi va haver, també, el municipi romà de Sigarra.

Una altra opció és dirigir-nos a Carbasí, al nucli municipal d’Argençola, i apropar-nos a Cal Manel, una antiga masia aïllada, situada en un paratge molt tranquil, abraçat per cultius de cereals, boscos de pins, roures i alzines, al punt just de l’encreuament entre les comarques de l’Anoia, la Segarra i la Conca de Barberà.

Aquesta part de la ruta la continuarem cap a Bellprat, on podrem decidir allotjar-nos a Can Casellas, i sortir a fer una passejada fins al Castell medieval de Queralt, actualment en ruïnes, i l’església de Sant Jaume de Queralt.

Recepta de l’arròs paperer

Però no podrem deixar la comarca sense abans arribar-nos a Capellades, i visitar el Museu del Paper. Allà descobrirem, aspectes artesans del paper i podrem conèixer la famosa recepta de l’arròs paperer, una perla gastronòmica originària dels treballadors dels molins, que s’ha pogut recuperar, fa pocs anys, gràcies al donatiu familiar del fons de l’empresa Miquel y Costas & Miquel, coneguda per fabricar el paper de fumar Smoking. El llegat cedit al museu estava format per documents, fotografies i també una recepta fins aleshores inèdita per als historiadors.

Es tracta de la recepta de l’arròs paperer, que és un guisat de carn i arròs, condimentat amb vi de la zona i productes autòctons com la ceba, els tomàquets i llorer, que perfuma tot el plat. A través d’aquest enllaç descobrirem la recepta originària de l’arròs paperer, pas a pas, per si us atreviu a cuinar-la a casa. La recuperació d’aquesta tradició gastronòmica ha estat possible gràcies a l’impuls de l’Ajuntament de Capellades, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el teixit empresarial i turístic de la comarca, l’empresa Meritem i la Fundació Alícia, motivats per incorporar aquest plat a l’oferta gastronòmica comarcal i difondre-la públicament perquè es recuperi, de bell nou, com a plat habitual a les llars familiars.

Estem segurs que la visita a la zona i la descoberta d’aquest plat, cuinat a foc lent, us enamoraran. Proveu-ho i ja ens ho direu!

Establiments de l’Anoia a Agroturisme.org

Cal Carulla (Pujalt)

Cal Farrés (Aleny)

Cal Manel (Carbasí)

Can Bartomeu (Prats de Rei)

Can Casellas (Bellprat)

Un post produït amb la col·laboració de: