Per Marta Civil i Serra, periodista. Per a XMIAA i Fundació Unió de Pagesos de Catalunya.
Fotografia: Sant Sebastià dels Gorgs – penedesturisme.cat
La vida a la comarca de l’Alt Penedès ve marcada pel cultiu de la vinya, que dibuixa un paisatge volgudament ordenat, on els ceps se situen en fila, a l’espera que el sol maduri els seus fruits, els doni la tonalitat desitjada i arribi el temps de la verema, on deixaran la planta i es dirigiran cap a al celler.
Conèixer el món vitivinícola per dins ens ajudarà a comprendre l’enorme esforç que hi ha al darrera d’una copa de cava o de vi. No és una feina fàcil. Podrem entendre la tasca que ha hagut de fer el pagès o pagesa per acompanyar el cep a créixer, durant els freds mesos d’hivern. Precisament, quan sembla que el camp està adormit, és el moment important de la poda, una feina manual, delicada, que permet donar forma al cep, i condicionarà la manera de créixer de la planta, amb una maduració específica, per a aconseguir l’obtenció d’un raïm amb un gust concret.
Avui us proposem viatjar a l’Alt Penedès per descobrir petits secrets d’aquesta terra castellera, on Sant Sadurní és considerada la capital del cava i Vilafranca del Penedès un dels centres neuràlgics del vi. També voldrem mostrar-vos petits plaers gastronòmics i, sobretot, establiments amb encant que formen part del portal d’Agroturisme.org, on podrem trobar un tracte i entorn ideal per desconnectar i també, en alguns casos, els propietaris ens oferiran la possibilitat de convertir-nos per unes hores en pagès o pagesa, donant-nos permís per trepitjar el seu camp.
La cultura de la vinya i el vi
Us proposem iniciar la ruta gastronòmica des de Gelida, la part est de la comarca, on podrem aturar-nos a degustar els gelidencs, uns pastissets fets de bescuit i recoberts de crema, que de ben segur us faran les delícies del paladar.
Seguirem el recorregut cap a la capital de comarca, Vilafranca del Penedès, on us suggerim visitar el VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i deixar-vos sorprendre pel maridatge que ofereixen de vins produïts sota la D.O. Penedès, una denominació d’origen que es caracteritza per una gran diversitat de microclimes, fruit de la seva altitud i proximitat amb el litoral. A l’hora de dinar, podreu descobrir els restaurants de la zona, on les aus són un dels menjars més preuats, i també les catànies de Vilafranca, un dolç sec elaborat amb ametlles marcones senceres, torrades i caramel·litzades, recobertes d’una pasta d’ametlla, avellana i llet, i finalment empolsinades per una fina capa de cacau en pols, donant-los un toc especial.
Allotjaments i experiència al camp
Seguirem el viatge cap a Cantallops, al terme d’Avinyonet del Penedès, on la família de Josep Cuscó té dos establiments que pertanyen a Agroturisme.cat, situats al bell mig del poble. Cal Jeroni és un allotjament rural compartit, amb piscina, que es va convertir l’any 1992 en el primer establiment d’agroturisme de la comarca, fruit de l’esperit innovador familiar. L’experiència es va ampliar anys més tard amb Ca la Siona, una casa rural del segle XVIII restaurada, de dues plantes i piscina, decorada amb colors càlids i bigues de fusta, situada al mateix carrer. Amb ells podreu fer de pagès i participar per un dia en la collita de préssecs i cireres, si hi aneu al mes de juny, o experimentar un dia de verema al setembre, a les pròpies vinyes familiars. “Nosaltres cultivem vinya, cultivem turistes i cultivem amics” afirma Josep Cuscó, a l’explicar que el servei que ofereixen amb la seva dona i els seus fills és familiar, i el que volen és apropar el paisatge, la natura i el contacte amb la terra a aquelles persones que els vulguin visitar.
Ja a Sant Martí Sarroca trobem Cal Tuyà, on les germanes Iolanda i Sílvia Tuyà ens obren les portes a una finca del segle XIX, amb piscina i un gran jardí. Els antics graners de la masia s’han reconvertit en un acollidor allotjament i la família, que també viu a la finca, ofereix un tracte directe, per fer-nos sentir com a casa. Un dels encants per als visitants és conèixer l’hort de la masia i la producció d’oli d’oliva, que expliquen amb tota delicada i encant.
Si seguim el recorregut cap a Torrelles de Foix podrem descobrir Can Cruset Agroturisme un establiment que ofereix l’opció de Ca la Munda i de Mas Colom, amb dues piscines exteriors. Gemma Cortada ens confirma que si el grup que vol allotjar-s’hi és gran poden llogar tot el complex; en canvi, si és més reduït poden optar per només una part de la finca. La proximitat a les vinyes familiars permet als visitants passejar pels camps i contemplar la bellesa de les fulles, els ceps i el raïm com va creixent i canviant de color, segons l’època de l’any que els visitem.
Si seguim cap a Font Rubí, trobarem la masia de Les Graus, on els seus propietaris, Olga i Sergi Llopart, ens donen la benvinguda i ens expliquen que l’allotjament està format per quatre apartaments, amb un pati comú amb piscina. La família també conrea vinyes i fan visites concertades, per explicar com produeixen ells mateixos caves i vins.
Acabarem la ruta a Les Masuques, un petit poble que forma part del municipi de Castellet i la Gornal. Allà ens espera Mas Pigot, situada en un entorn privilegiat, amb un jardí amb piscina des d’on es pot gaudir d’unes postes de sol úniques i unes vistes als camps de vinyes i boscos propers. Carme Navarro ens explica que la família es dedica a l’activitat agrària i tenen cultiu de vinya, que també transmeten als visitants.
Segur que després d’aquest tast a l’Alt Penedès ens han quedat ganes de tornar-hi, per descobrir més tresors d’aquesta comarca on aquest cultiu mil·lenari de la vinya constitueix un dels trets identificadors del paisatge, ja sigui a la plana, o en terrasses de vinyes i marges de pedra seca, si el cultiu s’enfila cap a un terreny muntanya amunt.
Establiments de l’Alt Penedès a Agroturisme.org
Ca la Siona (Cantallops, Avinyonet del Penedès); Cal Jeroni (Cantallops, Avinyonet del Penedès)
Cal Tuyà (Sant Martí Sarroca)
Can Cruset Agroturisme: Ca la Munda, Mas Colom (Torrelles de Foix)
Les Graus (Font Rubí)Mas Pigot (Les Masuques, Castellet i la Gornal)
Un post produït amb la col·laboració de: