Per Marta Civil i Serra, periodista. Per a XMIAA i Fundació Unió de Pagesos de Catalunya.
Fotografia: Rauf Allahverdiyev
L’activitat agrària de proximitat ens facilita la vida quotidiana i ens apropa productes del sector agrari, ramader o forestal. Algunes són activitats molt visibles, com passa amb els productes d’alimentació —la fruita, la verdura i les hortalisses, la carn o el peix—, considerats dins l’àmbit de la primera necessitat.
Tanmateix, altres activitats també molt necessàries poden tenir menys visibilitat pública. És el cas, per exemple, de la ramaderia extensiva que duu a terme pastures de sotabosc a muntanya i ajuda, amb aquesta pràctica, a prevenir incendis forestals.
Avui ens centrarem aprofundir en la diversitat de l’activitat agrària de proximitat, una tasca imprescindible que aporta gran valor econòmic i social al territori, i com reverteix en sintonia en el món urbà.
Reconèixer el valor de l’activitat agrària de proximitat
L’activitat agrària de proximitat ens permet reconèixer les tasques dels professionals del sector de l’agricultura, la ramaderia i l’àmbit forestal. Sense ells no podríem alimentar-nos, obtenir fibres que ens permeten gaudir de teixits per vestir-nos o disposar de llenya per encendre la llar de foc, quan el fred hivern encara no acaba.
Si ens centrem en l’activitat agrària vinculada amb l’agricultura, podem destacar la feina directa del pagès i pagesa quan preparen la terra per plantar-hi el cultiu, que permetrà l’obtenció de fruites, verdures o hortalisses, ja siguin de producció ecològica o convencional. Però també s’hi inscriuen aquí els professionals que participen en la cadena de valor que fa possible que puguem comprar unes taronges sucoses de Terres de l’Ebre o avellanes de Reus, a la nostra ciutat, a l’establiment de la cantonada de casa o a l’agrobotiga que acaba d’obrir.
En el cas de la ramaderia, cal destacar la feina dels professionals que hi treballen i s’encarreguen de la cria del bestiar, d’aviram, boví, equí, porcí, oví i cabrum. El tracte quotidià del ramader amb el seu bestiar, i el procés de producció ecològica o convencional, és el que ens permetrà elegir la carn més melosa que volem incloure al nostre cistell, quan anem a comprar cada dissabte, a mercat. En aquest cas també aquí hi ha un conjunt d’oficis relacionats que permeten que gaudim d’un sector ramader potent, gràcies a l’elaboració de productes autòctons de gran valor gastronòmic com la llet, el formatge o els embotits.
Si ens centrem en l’àmbit forestal, cal reconèixer el paper dels professionals que s’encarreguen de la gestió de boscos, camins rurals i tot el patrimoni vinculat amb el paisatge, incloses les zones protegides i els parcs naturals. No és una feina només per fer al camp. En entorns urbans també és necessària la feina d’aquests professionals, que vetllen per de preservar el cultiu dels arbres i flora ornamental i de la vegetació que forma part de zones interiors urbanes o que conviu al límit entre municipis veïns.
La fesomia de l’activitat agrària de proximitat
Catalunya és un país amb gran riquesa gastronòmica, de pobles i paisatges, que dibuixen la seva fesomia gràcies a l’activitat agrària de proximitat, integrada en el territori, que ens permet abastir-nos de productes agrícoles, ramaders o forestals, de cultius i boscos únics, que incideixen en la definició de la nostra cultura i identitat.
La importància de l’activitat agrària de proximitat permet que els mons rurals i urbans es trobin, interactuïn cada dia, es comuniquin, i convisquin amb respecte, des del camp a la ciutat.
Un post produït amb la col·laboració de: