Skip to content

Coneix El Llobregat i el teixit agroturístic del Berguedà

Per Marta Civil i Serra, periodista. Per a XMIAA i Fundació Unió de Pagesos de Catalunya.

Fotografia: Viladomiu Nou – creativerural.com

El Berguedà és una comarca amb boscos densos, madurs, banyats pel riu Llobregat, que acaricia el paisatge amb salts d’aigua majestuosos i gorgs profunds. Al nord-est, Castellar de N’hug ens dibuixa un bon punt de partida mentre que la Serra del Cadí, el Pedraforca i la Serra d’Ensija, al vessant nord-oest, ens ofereixen una panoràmica prepirinenca, amb miradors a peu de muntanya, exclusius. L’alçada de la comarca respecte el nivell del mar permet excursions ideals per fer en família i amb amics, tot i que si no es coneix bé el camí és recomanable deixar-se orientar per guies de muntanya professionals.

Avui us proposem endinsar-nos en aquesta comarca, que és una de les que disposa de més establiments i experiències a Agroturisme.org, per conèixer nous indrets on gaudir de la natura, la gastronomia i l’agroturisme.

Abans d’iniciar la ruta, però, volem aprofundir en la diferència entre agroturisme respecte qualsevol altre tipus de turisme existent. Núria Rovira, de La Rovira de Sagàs, ens desvetlla que “l’agroturisme és el tipus de turisme rural més arrelat, que té lloc en una explotació agrària familiar i que utilitza construccions ja existents, que han estat restaurades, precisament, amb aquesta finalitat”. Ens matisa que “és una iniciativa que ajuda la gent del camp a mantenir la seva activitat tradicional i, al mateix temps, a facilitar la conservació del patrimoni i del paisatge de l’entorn”. Així doncs, després d’aquesta explicació introductòria ja estem preparats per iniciar el nostre recorregut per descobrir els tresors que ens desvetlla l’agroturisme berguedà.

Seguint el curs del riu Llobregat

La visita a la comarca la comencem a Castellar de N’hug, a l’extrem nord-est del territori, on veurem els salts del naixement del riu Llobregat i podrem esmorzar coca de sucre amb llonganissa de pagès, una combinació de gustos dolços i salats tan pròpia de la zona. Per als més atrevits, us recomanem el fuet de cérvol, que estem segurs que no us deixarà indiferent.

Continuarem el viatge seguint el curs del riu, cap a la població de Gironella, on trobarem La Serreta, una antiga masoveria del segle XVIII, propietat de la família Canellas, ubicada en un turó que fa les delícies de l’entorn. En aquesta població un dels atractius és la ruta de les 16 fonts, un recorregut de 10 quilòmetres, que podem seguir a través d’un tríptic i l’aplicació mòbil que ha creat l’ajuntament.

Us suggerim seguir cap a Segàs, on la mateixa família de La Serreta té també la masia rural Casamira i l’antiga casa d’El Molí de Canellas, dues construccions del segle XVIII, que s’han restaurat amb molta cura, per allotjar els hostes amb total comoditat, dins d’una explotació agrària i ramadera, al peu de la riera de Biure.

A la mateixa població podrem conèixer La Rovira, una masia de tipus senyorial, que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que prové d’una família dedicada a la cria de porcs, garrins, pollastres i vedells. Des de La Rovira podem optar per fer una passejada suau d’uns 3,5 quilòmetres, entre boscos i prats de pastura fins arribar a les instal·lacions ramaderes i a l’obrador familiar, on podrem veure com elaboren productes dels seus porcs, lliures d’al·lèrgens. Aquesta visita continua cap a l’hotel-restaurant Els Casals que té la família al mateix poble, fins a arribar, de nou a l’inici del recorregut. Es tracta d’una excursió que la família Rovira ha anomenat “Tancant cercles”, per ensenyar als visitants com controlen cada un dels processos, des del cultiu a la terra fins arribar al plat.

Tot continuant a Sagàs, podrem descobrir tres establiments que té la família de Jaume Prat al municipi, també ubicats dins d’una explotació agrícola i ramadera. D’una banda, Cal Masover de Vilardaga, envoltada per una devesa i una roureda. Molt a prop d’allà, trobem la masia d’El Salvans, enmig d’un paratge natural d’alzines i roures, mentre que El Segnari s’emergeix com a finca del segle XIX, amb parets interiors de pedra, que et transporten a temps passats, envoltada de boscos, rieres i gorgs.

La Masoveria de Vilanova, també a Sagàs, és una finca centenària de la família Pellicer, ubicada entre prats i camps de cultiu de secà, farratge, amb activitat ramadera de vaques de pastura i porcs d’engreix. Si ens hi allotgem podrem comprar productes agrícoles de la família com ous de pagès o hortalisses del temps.

Després de Sagàs seguirem cap a Santa Maria de Merlès, on trobarem El Pujol, una masia de principis del segle XX, que pertany a la família de Cal Masover de Vilardaga, que ha estat restaurada preservant, al màxim, la llum natural.

Acabarem la ruta a Casserras, on descobrirem cinc nous establiments que també formen part d’Agroturisme.cat. D’una banda, Cal Cirera i La Cirereta, de la família de Cal Masover de Vilardaga, ubicades en una finca agrícola i ramadera, a tocar de l’església de Sant Miquel, que també ofereixen la possibilitat de comprar productes agrícoles propis familiars.

Sense sortir del municipi, podrem conèixer les dues cases de la família Lladó: Camí Ral, als afores del poble, que ofereix unes vistes immillorables del Pirineu, i Cal Urbici, un establiment al nucli urbà, que s’ha restaurat preservant l’estructura i materials de l’època, per mantenir l’essència original.

El darrer establiment que volem presentar-vos és Cal Minguet, una masia de camp, de la família Fornells, rehabilitada conservant l’estil rústic del passat, en un explotació agrícola i ramadera, on si ens hi allotgem podrem visitar els camps i veure, de prop, les vaques pasturar. Abans de marxar del poble no dubteu a demanar que us orientin per visitar les colònies industrials d’El Guixaró i L’Ametlla, i, sobretot, el camí per arribar a un dels arbres catalans més singulars: l’Alzina dels Colls, considerat un del arbres de major capçada, biomassa i amplada del nostre país. Romandre una estona a sota de la seva majestuosa presència no té preu.

Després d’aquesta ruta intensa pel Berguedà podrem entendre millor la importància que hi hagi pagesia a Catalunya que es dediqui a preservar masies i masoveries, i ofereixi als visitants l’experiència de viure unes hores o uns dies lluny del neguit urbà, tot degustant el menjar ecològic cultivat amb tanta estima, a l’hort i a la granja familiars. L’experiència val molt la pena. Segur que hi tornarem!

Establiments del Berguedà a Agroturisme.org

Oferta dels 14 establiments vigents, agrupats per les sis famílies propietàries:

Camí Ral (Casserres); Cal Urbici (Casserres)

Casamira (Sagàs); El Molí de Canellas (Sagàs); La Serreta (Gironella)

Cal Masover de Vilardaga (Sagàs); Cal Cirera (Casserres); El Pujol (Santa Maria de Merlès); El Salvans (Sagàs); El Segnari (Sagàs); La Cirereta (Casserres)

Cal Minguet (Casserres)

La Rovira (Sagàs)

Masoveria de Vilanova (Sagàs)

Un post produït amb la col·laboració de: