Skip to content

Certamen

Toca la imatge o clica-hi per llegir tots els textos de l’edició 2023!

Edició 2023 tancada. El proper abril obrirem l’edició 2024. Moltes gràcies i fins aviat!

Participem-hi?

Aquest certamen neix com a iniciativa de creació artística literària per reconèixer i donar suport al patrimoni paisatgístic creat per la pagesia, més enllà del paisatge creat pel desenvolupament urbanístic i per la pròpia natura.

A través del projecte Amics Amigues de la Pagesia, la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT) ens convida cada primavera a presentar una obra breu en aquest certamen literari obert a tots els amics i amigues, perquè cadascú pugui mostrar com estima els seus paisatges i entreteixir amb lletres els mons urbà i pagès.

Els pagesos i ramaderes són el 2% de la població activa i gestionen el 80% del territori. Els seus cultius, horts, fruiters, vinyes, oliveres, ametllers, avellaners, boscos, prats o pastures dibuixen el paisatge rural que tots gaudim quan sortim de ciutat. Tots hi hem pensat algun cop quan mirem per la finestra, mentre anem amb cotxe, tren, bus o fins i tot avió …

… Quanta riquesa visual per estimar!

Bases del certamen

1. Objectiu del certamen

L’objectiu del Certamen Literari dels Amics Amigues de la Pagesia és fomentar la creació de textos literaris d’autors i autores que desitgin expressar amb paraules la seva estima pels paisatges agraris catalans.

Per tant, vol estimular l’escriptura creativa i alhora visibilitzar la riquesa i singularitat del paisatge rural creat pel treball incansable de generacions de pagesos i ramaderes de Catalunya.

2. Entitats organitzadores

El certamen l’organitza la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT).

Amics Amigues de la Pagesia és un projecte social d’aquesta fundació, promoguda pel sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

El projecte es desplega en paral·lel al projecte Agroturisme.org, un portal impulsat per la mateixa fundació que ens permet trobar allotjaments i activitats molt especials, vinculats a una explotació agrícola i ramadera, per viure en primera persona les tasques pròpies del camp, la producció d’aliments i, per descomptat, el paisatge agrari.

3. Modalitats literàries

  • Microrelat. Text literari breu, que presenta una història, no necessàriament amb una estructura clàssica d’introducció, nus i desenllaç.
  • Prosa poètica. Text literari escrit en narrativa lliure, amb elements propis d’un poema, però sense els ingredients formals del vers (mètrica i rima).

4. Temàtica

És lliure, però les obres han de versar obligatòriament, d’alguna manera, sobre els paisatges creats per la pagesia, i, per tant, han de generar un diàleg literari entre món urbà i món rural.

Per il·lustrar el text, és opcional adjuntar una fotografia pròpia, però en cap cas aquesta tindrà impacte en el veredicte del jurat sobre l’obra literària.

5. Participants

Tots els Amics Amigues de la Pagesia podeu participar en aquest certamen literari, independentment de l’edat.

En cas que encara no en sigueu, podeu fer-vos-en abans de presentar l’obra en aquest apartat del lloc web, en qualsevol modalitat d’Adhesió o bé amb un Donatiu Puntual a partir de 10 €.

La participació és individual i no s’admeten obres d’autoria col·lectiva.

6. Idioma

Les obres d’aquest certamen seran en català.

7. Extensió

L’extensió màxima són 600 paraules, inclòs el títol. Equival aproximadament a 4.000 caràcters, inclosos espais. No hi ha extensió mínima.

8. Drets d’inscripció

La participació al certamen és gratuïta.

9. Calendari

El termini per presentar els treballs s’obre el dissabte 22 d’abril de 2023 a les 00 h, i es tanca el dimecres 17 de maig de 2023, a les 23.59h

10. Presentació dels treballs

Les obres s’han de presentar telemàticament a través del correu electrònic a certamen@amicsamigues.org.

Cada participant pot presentar una única obra. Idealment hauria de ser inèdita i no haver estat guardonada ni presentada a cap altre certamen, però aquest darrer punt no és imprescindible.

L’assumpte del correu electrònic ha de ser “Certamen Literari”.

Al correu cal adjuntar-hi el text que es presenta al certamen, en format PDF.

El text ha d’incloure títol i no pot anar signat.

En el cos del correu hi heu d’especificar:

  • Nom i cognom(s) del participant — No es pot presentar l’obra sota pseudònim​
  • Telèfon mòbil

11. Drets d’autoria i de reproducció

L’autor manté els drets d’autoria sobre el text. Amics Amigues de la Pagesia ateny el dret de reproducció, en format paper o telemàtic, inclòs web i xarxes socials pròpies, de les obres guardonades.

En aquest cas, Amics i Amigues de la Pagesia hi inclourà sempre l’autoria del text i que ha estat guardonat al Certamen Literari dels Amics Amigues de la Pagesia.

12. Premis

Els premis no diferencien entre les dues modalitats literàries de l’obra desglossades al punt 3 d’aquestes bases.

Es concediran 3 premis, independentment d’aquesta modalitat:

  • 1r premi: 300 € i estada d’un dia i una persona amb pernoctació en un allotjament d’entre una preselecció d’Agroturisme.org
  • 2n premi: 100 € i estada d’un dia i una persona amb pernoctació en un allotjament d’entre una preselecció d’Agroturisme.org
  • 3r premi: 50 € i estada d’un dia i una persona amb pernoctació en un allotjament d’entre una preselecció d’Agroturisme.org

13. Jurat del certamen

El jurat del certamen estarà format per 3 professionals amb demostrada expertesa en l’àmbit literari, agrari i comunicacional, i exerciran els càrrecs de presidència, secretaria i vocal.

El jurat valorarà les obres a partir de tres elements principals:

  • L’estil i singularitat literaris
  • La forma en què s’aborda el paisatge
  • El diàleg que genera entre els mons rural i urbà

14. Veredicte

El dimecres 31 de maig de 2023 el jurat comunicarà a les persones guardonades el veredicte, per via telefònica i, a continuació, Amics Amigues de la Pagesia comunicarà el resultat als mitjans i en farà difusió a les xarxes socials.

15. Cerimònia de lliurament dels premis

Amics Amigues de la Pagesia té previst lliurar els tres premis en una llibreria o espai cultural a la vila o lloc proper de residència de cada guanyador.

Aquest lliurament es farà en dies separats divendres 9 de juny de 2023 i durant la setmana posterior.

16. Més informació

Si teniu dubtes, respondrem les vostres consultes abans de 24 hores (si és possible), a l’adreça email certamen@amicsamigues.org o al mòbil, via WhatsApp, 672 131 381.

La participació en aquest certamen comporta l’acceptació d’aquestes bases.

Fundació Unió de Pagesos de Catalunya

Abril de 2023.