Skip to content

Coneix Omplir el cistell amb aliments de temporada

Per Marta Civil i Serra, periodista. Per a XMIAA i Fundació Unió de Pagesos de Catalunya.

Fotografia: Markus Winkler

Aprendre a elegir productes frescos, de temporada i de proximitat, per omplir el nostre cistell de la compra, ens permet un consum conscient, que beneficia la nostra salut i també ajuda el teixit econòmic agroalimentari, amb més llocs de feina al camp.

En realitat, decidir-nos per productes locals, de proximitat, serà una opció el més respectuosa possible amb el medi ambient si aquests productes són de temporada i han estat cultivats a la zona on vivim. A més, amb aquest gest, impulsem l’equilibri territorial, i que la ruralia pugui oferir projectes de vida viables a qui es vulgui dedicar a feines professionals agrícoles, ramaderes o forestals.

Avui us proposem endinsar-nos en com podem millorar els nostres hàbits quotidians de compra, tenint en compte els calendaris dels aliments, i conèixer quins són els productes autòctons de prop de casa, en cada moment. També aprendrem a diferenciar-los d’aquells productes que han estat en càmeres frigorífiques, per allargar el seu cicle de vida, i dels que arriben, fora de temporada, d’un país llunyà. A més, descobrirem algunes pautes per reduir el malbaratament alimentari en el nucli familiar, tenint en compte que des de l’1 de gener de 2023, tots els països de la Unió Europea s’han compromès a fer públiques les xifres de malbaratament alimentari en el seu territori i quines polítiques de correcció comencen ja a aplicar.

El calendari dels aliments, mes a mes

A Catalunya podem trobar pràcticament tota la varietat de fruita, verdura i hortalissa fresca durant tots els mesos de l’any. Però quins són els productes que es cultiven de manera natural, cada mes? Per apropar-nos a aquesta informació, tenim el cartell Productes de temporada, el moment de gaudir-los!, elaborat per Unió de Pagesos de Catalunya, on se’ns explica d’una manera molt clara i amena l’època de collita de cada fruita i verdura i el període recomanat per al seu consum. D’altra banda, també és interessant fer un cop d’ull a la proposta de la Generalitat de Catalunya amb els seus Calendaris de temporada, sobre fruites, hortalisses i peix de proximitat. Són dues propostes complementàries, no excloents.

Disposar d’aquesta informació, també ens ajuda d’una manera activa a decidir si volem comprar el producte a través de la venda directa del productor, sense intermediaris, o mitjançant una venda de circuit curt, que esdevé quan entre el productor o productora i la persona consumidora final només hi ha una persona intermediària, com pot passar en establiments de barri, agrobotigues, turisme rural o restauració.

A tall d’exemple, si consultem els calendaris per descobrir quina és la temporada del raïm ens adonarem que és entre els mesos de setembre i desembre. De fet, és popularment sabut que el setembre és temps de verema, al nostre país. Per tant, si a l’abril volem consumir raïm és molt possible que aquest hagi estat en càmeres frigorífiques per allargar-li la vida o que provingui d’un país llunyà, d’un altre continent. En aquests dos casos, el consum energètic per mantenir-lo en càmera o l’empremta que deixarà en diòxid de carboni a causa del seu transport fins arribar a casa nostra serà molt elevat.

També trobem el cas de les fruites que han crescut en entorns d’hivernacle, protegits de plàstic que no els han deixat estar en contacte directe amb l’aire i el sol. Aquests s’han hagut de cultivar consumint més energia que els productes frescos que han crescut en camps a l’aire lliure, ja sigui en processos ecològics o convencionals.

Si tenim dubtes a l’hora de comprar, pregunteu al productor o productora o al comerciant que us atén. Consultar l’etiquetatge d’aquell manat d’espàrecs o el meló que tenim a les mans també ens permetrà comprar el producte de manera més convençuda i, en síntesi, amb més llibertat d’elecció.

Combatre el malbaratament alimentari

A Catalunya, es calcula que cada any es llencen una mitjana de 35 quilos d’aliments per habitant, segons dades de l’Agència Catalana de Residus. Si aquestes dades les multipliquem pels 7,5 milions d’habitants, això suposa més de 262 milions de quilos d’aliments desaprofitats. Ja es veu que es tracta d’unes xifres astronòmiques i que hauríem de fer-hi alguna cosa, entre tots.

També cal tenir en compte que des de l’1 de gener de 2023, els estats membres de la Unió Europea estan obligats a fer públiques les dades de malbaratament alimentari i quines pautes de correcció estan aplicant. És un tema que preocupa, perquè a l’actual Europa dels 27, la mitjana del malbaratament alimentari suposa un 20% del total de productes produïts.

Però què podem fer a casa nostra, per evitar llençar menjar? A través de la Cuina d’aprofitament d’aliments, la Diputació de Barcelona ens proposa recursos fàcils i pràctics, amb receptes de reaprofitament. També és adequat recordar que si hem comprat massa verdures fresques, podem congelar-les, per consumir-les en un altre moment. Si les verdures s’han arrugat una miqueta, no passa res: bullim-les una estona per convertir-les en bon puré. En el cas de les fruites massa madures, també us proposem una solució: podem fer-ne melmelada, i guardar-la en pots de conserva, per consumir-la durant l’any.

Ja hem vist, doncs, que comprar de manera planificada, elegint productes frescos, de temporada i de proximitat, aporta salut a la nostra família i ajuda a promoure una adquisició conscient, tant a l’hora de la compra com a l’hora del consum. Això també ens permet ser persones actives, per no llençar productes que encara són saludables, evitant el malbaratament, a casa nostra, amb la pràctica de la cuina d’aprofitament.

Fonts consultades:

Diputació de Barcelona [En línia]: Cuina d’aprofitament d’aliments. Barcelona: Àrea d’Atenció a les Persones, Diputació de Barcelona.

Generalitat de Catalunya [En línia]: Calendaris de temporada. Barcelona: Agència Catalana de Residus, Generalitat de Catalunya

Generalitat de Catalunya [En línia]: Malbaratament alimentari. Barcelona: Agència Catalana de Residus, Generalitat de Catalunya

Unió de Pagesos de Catalunya [En línia]: Productes de temporada, el moment de gaudir-los!, Barcelona: Unió de Pagesos de Catalunya.

Un post produït amb la col·laboració de: