Skip to content

Coneix Parcs naturals per descobrir el Vallès

Quan sentim a parlar del Vallès, el més probable és que ens vingui al cap el passat industrial, tèxtil i modernista de moltes de les ciutats de la zona. Tot i que és una bona forma de descobrir-ho, el Vallès és molt més que poblacions i àrees urbanes —es tracta d’una de les comarques més poblades de Catalunya—. El Vallès també és natura, boscos, rius i muntanyes.

Per això, una de les millors formes de gaudir-ne és a través dels seus parcs naturals, molts d’ells espais protegits. En aquest post us recomanem quatre parcs naturals per conèixer molt millor aquesta comarca.

1. El Parc Natural del Montseny

Declarat Reserva de la Biosfera, el Parc Natural del Montseny s’omple cada cap de setmana de famílies, grups d’amics, parelles i excursionistes solitaris que hi van a gaudir de la diversitat d’espais i de l’encant tan purament mediterrani d’aquest parc.

Alguns dels indrets més emblemàtics d’aquest parc són l’ermita de Sant Elies, situada dalt d’un turó amb unes vistes espectaculars, el Matagalls i el Turó de l’Home o el coll de les Agudes. Si feu el parc per la ruta GR 5, podreu gaudir dels seus millors paisatges. També és ideal per a escapades de cap de setmana: és molt tradicional anar-hi a collir castanyes o caçar bolets a la tardor. Però, del Montseny, se’n gaudeix tot l’any!

2. El Parc Natural de la Serra de Collserola

Conegut popularment com el Parc de Collserola, aquest indret tan a prop de Barcelona sovint no ha estat prou valorat. Si accedim al parc des del Vallès, en comptes del vessant de mar, trobarem entrades suaus i amples, perfectes per a una caminada tranquil·la. Si ens hi endinsem més, ens comencen a sorprendre els contrastos entre camps de conreu i boscos, com un immens mosaic.

Us recomanem apropar-vos fins a la Masia de Can Coll, que data del s. XV, i ara reconvertida en escola d’educació ambiental, o baixar fins a la Vall de Sant Iscle per gaudir del torrent i la preciosa pineda que hi trobareu. També podeu visitar les restes de l’aqüeducte de Canaletes, les dues fonts de Can Catà o la joia amagada del parc, l’ermita de Sant Adjutori.

3. El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

La Mola és una vista omnipresent a moltes de les poblacions del Vallès, i és gairebé una tradició a la zona anar-hi de tant en tant el diumenge al matí d’excursió. Potser per això el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és per a molts vallesans el seu parc. Però alhora aquest parc atreu excursionistes de tot Catalunya, que venen a gaudir dels seus paisatges on deixar descansar la vista en l’horitzó, o descobrir els singulars monòlits de pedra roja.

Una de les rutes més conegudes per fer aquest parc és sortint de l’aparcament del coll d’Estenalles. Passarem per indrets com el coll d’Eres —on hi ha un monòlit dedicat a Joan Maragall, pel roure del Palau amb els seus gairebé 30 metres d’alçada, pel Morral del Drac i, si no estem massa cansats a la tornada, desviar-nos una mica per veure els Òbits, dues grans balmes que han estat habitades o utilitzades com a amagatall de forma intermitent des de l’Edat Mitjana fins al s. XIX.

4. El Parc Natural del Montnegre i el Corredor

Aquest parc natural és un dels més desconeguts del Vallès, però al mateix temps un dels més encisadors pel seu aire ombrívol i misteriós. Separa el Vallès del Maresme, i des del seus punts més alts podem arribar a veure les poblacions costaneres. Les assolellades pinedes i alzinars suavitzen el vessant més feréstec, a les obagues més fresques que formen els castanyers i els roures. És un indret on desconnectar dels paisatges urbans i respirar a fons la natura.

Podeu arribar fins a la Torre del Moro —una talaia d’època romana—, el dolmen de Pedra Gentil, les fonts del Forn i d’en Nel o el bosc del Puig. Us recomanem seguir el sender local SL-C71 per gaudir al màxim d’aquest parc i descobrir alguns, que no tots, els seus secrets.

Aquestes són només quatre propostes. Encara hi ha molt més Vallès per descobrir!

Fonts: FEEC, Wikiloc, Descobrir Catalunya.