Skip to content

Coneix Propostes per descobrir el Priorat

El Priorat és una terra privilegiada, diversa, plena de matisos, imatge viva de la mediterrània rural, amb tantes possibilitats que es fan difícils d’encabir en un sol article. Aquí teniu vuit propostes per començar a descobrir-lo i explorar-lo a fons, i de ben segur que si hi aneu en trobareu moltes més!

No és casualitat que enguany, per fi, en un projecte que va començar fa una dècada, s’hagi inclòs la candidatura «Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani» perquè sigui considerat patrimoni mundial per la UNESCO.

Aquesta regió, de bosc i muntanya, de vinyes i pedres, no és només un paisatge encisador, és també un recull viu de les tradicions, els costums i la història de la mediterrània agrícola.

Hi ha moltíssimes formes d’aproximar-se a aquest indret encisador. Nosaltres us en proposem vuit, i us convidem a descobrir la resta  per vosaltres mateixos.

1. El Priorat a través de l’art

Un dels aspectes més desconeguts d’aquesta zona és el seu llegat artístic, no especialment abundat, però d’una particularitat que no trobareu enlloc més. Algunes idees? Podeu començar per les pintures rupestres de la Vall de Capçanes, un conjunt de nou pintures que representen el conjunt més gran d’aquesta art a Catalunya. El Priorat Centre d’Art ofereix exposicions temporals sobre diferents tendències de la cultura contemporània, i el Centre Quim Soler és un espai on es vinculen la literatura i el vi.

2. Història de pedres vives

Al Priorat la història no només es veu, sinó que se sent en caminar pels seus pobles i camins. Una bona forma de descobrir-la és a través de les seves ermites, com la de Sant Salvador a Margalef, amagada sota una roca, o la de Sant Gregori a Falset, amb unes vistes espectaculars. Una visita imprescindible, la Cartoixa d’Escaladei, fundada al s. XII, la primera cartoixa de la Península Ibèrica. També podeu visitar els diferents escenaris de la Guerra Civil.

3. El Priorat amagat: coves i mines

La història del Priorat no s’entén sense els seus racons més amagats. La Cova de Santa Llúcia, on s’hi van trobar restes del Paleolític superior, va ser habilitada com a hospital de campanya durant la Guerra Civil. A la Cova de la Taverna es troba una de les pintures rupestres més antigues de Catalunya. Les Coves del Montsant us permeten descobrir una herència ancestral. Com a colofó, les Mines de Bellmunt són ideals per visitar amb nens i conèixer de prop una forma de vida tradicional a la zona: la mineria del plom.

4. Beure’t la terra: el Priorat dels vins

Amb dues denominacions d’origen reconegudes, el Priorat i el Montsant, una forma de descobrir la terra és a través de les seves vinyes i cellers. A la ruta dels cellers no només podreu tastar-ne els vins, sinó explorar els camps, conèixer els mètodes de collita i fabricació del vi i viure de prop aquesta forma de vida ancestral. També us podeu acostar a qualsevol de les fires i mostres del vi que es fan pràcticament durant tot l’any a la regió.

5. Un altre fruit de la terra: l’or líquid

A banda del vi, l’oli és l’altre gran tresor gastronòmic de la zona. La combinació de les característiques geològiques de la terra, les condicions de temperatura extrema i un tipus d’oliva molt apreciada, l’arbequina, han fet que l’oli produït al Priorat tingui un sabor i aroma únics. Descobreix els mètodes d’elaboració artesanals, viu les fires de l’oli que es fan al llarg de l’any i tasta l’oli amb DO Siurana. A més, s’organitzen moltes activitats per a nens al voltant del cultiu de l’oliva i l’elaboració de l’oli.

6. El Priorat de la natura: muntanyes i boscos per explorar

Aquest indret és un somni per als amants de la natura, que tenen mil i una formes de descobrir-la. Podeu perdre-us pels inacabables senders del Parc Natural de la Serra del Montsant i Siurana o la Serra de Llaberia, fer un dels molts itineraris en bicicleta, o fins i tot aprofitar els espais únics per fer caiac, parapent, espeleologia o recórrer les vinyes amb 4×4. Si hi aneu amb nens, els encantarà el Centre de Reproducció i Interpretació de la Tortuga Mediterrània.

7. Tranquil·litat i espiritualitat al Priorat

Una alternativa menys coneguda, però cada cop més buscada, és anar al Priorat en busca de la serenor i la calma que sovint el dia a dia ens fa perdre. Des de fa un temps cada any s’organitzen unes Jornades de Natura i Espiritualitat, o simplement hi podeu gaudir de l’espiritualitat que ens ofereixen els seus poblets, ermites, camins i muntanyes.

8. Experimenta de primera mà la vida rural

Al Priorat podem viure de prop la tradició agrària mediterrània en allotjaments d’agroturisme. Es tracta de masies i explotacions agràries que, a més de passar-hi uns dies allotjats, us permeten participar en les activitats de la casa, com per exemple elaborar vi o oli, collir fruites i verdures dels horts, cuidar dels animals de granja, elaborar productes típics de la zona… I viure de prop el camp i la natura.